shadow
DNS Központ > Egyéb > Születés előtti apasági vizsgálat: kérdések és válaszok

Születés előtti apasági vizsgálat: kérdések és válaszok

Születés előtti apasági vizsgálat
Születés előtti (terhességi, prenatális) non-invazív DNS alapú apasági vizsgálat.

Előfordul, hogy a terhesség alatt megkérdőjeleződig a születendő magzat tényleges biológiai apja – ha esetleg így alakul, akkor korábban általában az volt a megoldás, hogy megvárták a gyermek világrajöttét, és elvégeztették a DNS alapú apasági vizsgálatot.

Ma már a DNS alapú apasági vizsgálat mindenki számra elérhető, nagy biztonsággal és pontossággal elvégezhető vizsgálat. Több mint 6 éve elérhető a születés előtti, úgynevezett non-invazív apasági vizsgálat, mely a terhesség betöltött nyolcadik hete után – a magzat és az anya egészségének veszélyeztetése nélkül – képes a biológiai apaság kérdését egyértelműen tisztázni.

Az alábbiakban a születés előtti (terhesség alatti), non-invazív apasági vizsgálat kapcsán felmerülő öt leggyakoribb kérdést kívánjuk tisztázni:

  1. kérdés: A vizsgálat veszélyt jelenthet az anyára és/vagy a magzatra

A mostani, non-invazív vizsgálati típust megelőző módszer az amniocentézis során kinyert magzati DNS-mintán alapult, így a korábbi módszer – az amniocentézis miatt – ténylegesen veszélyt jelentett az anya és/vagy a magzat számára. Az általunk végzett modern születés előtti apasági vizsgálat során nincs szükség magzati mintavételre, nincs szükség amniocentézisre, így az eljárás nem jelent veszélyt sem az anyára, sem a magzatra. A magzati DNS töredékek tömege kering az anya vérében, így nagy pontosságú, modern eljárással ez a DNS az egyszerűen levett anyai vérből izolálható, és a vizsgálat veszélytelenül elvégezhető. A korábban meglevő veszély nélküli vizsgálatot – a veszélytelenség kihangsúlyozása céljából – hívják „non-invazív” apasági vizsgálatnak.

  1. kérdés: Ez a vizsgálat nem igazán pontos

A DDC erre a célra akkreditált, tehát ilyen vizsgálat végzésére hivatalos engedéllyel bíró amerikai laboratóriumában végzett vizsgálat során 2 688 SNP (Single Nucleotide Polymorphisms) típusú DNS markert vizsgálata történik meg, és ez alapján számítják ki, hogy a feltételezett apa a magzat biológiai apjának tekinthető-e vagy sem. Amennyiben a vizsgált személy a gyermek biológiai apja, akkor az apaság valószínűségét 99,9%-nál nagyobb értékként adja meg a laboratórium. Az alkalmazott vizsgálati eljárás az erre a célra akkreditált laborok esetében (a DDC laboratórium ilyen) annyira megbízható, hogy a világ számos országában – így az Amerikai Egyesült Államokban is – a bíróságon is elfogadják. Az eredményt annyira megbízhatónak tartják, hogy a születés előtti vizsgálatot nem szükséges a születést követő vizsgálattal alátámasztani.

  1. kérdés: A vizsgálatot csak az előrehaladott terhességben lehet elvégezni

Korábban (az amniocentézés miatt) a vizsgálatot a 13-16. terhességé hét között tudták elvégezni. A jelenleg használt módszer lehetővé teszi, hogy a szabad magzati DNS-töredékeket kellő mennyiségben már a betöltött 8. terhességi hetet követően is megtalálják az anyai vérben, így korai időszakban is megnyugtató eredménnyel elvégezhető ez a vizsgálat. A DDC laboratórium eljárása vált a világon a leginkább elfogadott születés előtti DNS alapú apasági vizsgálattá.

  1. kérdés: Sok labort lehet találni, akik ezt a vizsgálatot meg tudják csinálni

Jelenleg a DDC labor az egyetlen, amely évek óta, és jelenleg is rendelkezik az összes szükséges engedéllyel, akkreditációval, ami lehetővé teszi azt, hogy a születés előtti apasági vizsgálatot megbízhatóan és felelősséggel elvégezze. Az interneten esetleg más, olcsóbb szolgáltatással jelentkező labort is talál – érdemes megnézni, hogy az adott szolgáltató fel tudja-e mutatni az AABB és más akkreditációs ügynökségek erre vonatkozó, teljes körű akkreditációit (engedélyeit). Ha ez az információ nem szerepel a cég weboldalán, vagy lejárt, nem ellenőrizhető, akkor fokozott elővigyázatosságot javaslunk.

A DDC laboratórium által végzett születés előtti apasági vizsgálat napjainkban viszonyítási alapnak számít – a többi laboratórium a saját vizsgálatainak akkreditálását a DDC laboratóriumhoz viszonyítva indította el.

  1. kérdés: A vizsgálat drága, sajnos nem engedhetem meg magamnak

A születés előtti DNS alapú non-invazív apasági vizsgálat egy igen bonyolult, nagy tudás- és eszköz-igényű eljárás, ahol költségek igen magasak – ezért a vizsgálat is meglehetősen drága, a születés utáni normál TRIO apasági vizsgálatnak a 6-7 szeresébe kerül. A kérdés, amire a vizsgálat választ ad alapvető családi helyzeteket tud eldönteni, ezért a magas költség arányban áll a vizsgálat jelentőségével. Bizonyos feltételek teljesülése esetén a laboratórium részlet-fizetésre is lehetőséget ad, keresse ez ügyben munkatársainkat a honlapon feltüntetett elérhetőségeken.

Összefoglalva:

A születés előtti, (terhességi, prenatális) non-invaziv DNS alapú apasági vizsgálat egy megbízható, pontos és jól kidolgozott eljárás, amivel kétely nélkül és pontosan eldönthető, hogy a vizsgált feltételezett apa a még meg nem született gyermek biológiai apja-e vagy sem. A DDC laboratórium az összes szükséges engedély birtokában, számos ellenőrző szervezet szoros felügyelete mellett végzi ezeket a vizsgálatokat. Az eljárás költsége magas, így sajnos a vizsgálat ára is az, azonban az eredmény jelentősége miatt ez az ár indokolt – adott esetben részletfizetésre is van mód.

Amennyiben tehát úgy érzi, hogy a kétely, az Önben felmerülő kérdés csak a születés előtti apasági vizsgálat megbízható elvégzésével tisztázható, akkor ne tétovázzon – keresse munkatársainkat, és igyekszünk megtalálni a legjobb és a legkevésbé költséges megoldást az Ön számra.