A DNS-teszt pontossága

Az apasági vizsgálatok területén a pontosság és valószínűség kifejezések gyakran keverednek.

  • A pontosság a vizsgálat helytállóságának mértéke. Ez a vizsgálati eljárások minőségének és a vizsgálatot végző személyek hozzáértésének a függvénye.
  • A valószínűség a vizsgált biológiai rokonság valószínűségét mutatja.

A kifejezések bővebb magyarázata itt alább található.

Pontosság
A DDC Laboratórium genetikai vizsgálatai 100%-ban helytállóak, mert:

  • A DNS-vizsgálatot kétszer futtatjuk. A mintákat mindig két munkacsoport egymástól függetlenül vizsgálja, majd az eredményeiket összehasonlítják, hogy biztosan azonosak-e. Ez nagymértékben csökkenti az összetévesztési, átszennyezési hibák lehetőségét, ami téves kizáráshoz vezethetne (helytelen lelethez, ami azt állítaná, hogy a vizsgált férfiú nem az apa).
  • Laboratóriumunkban tapasztalt szakértők dolgoznak. PhD fokozattal rendelkező szakembereink évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a genetikai vizsgálatok területén, és a jártasak a DNS-vizsgálatok eredményeinek megítélésében. Minden egyes vizsgálatot egy PhD fokozattal rendelkező szakember ellenőriz, mielőtt az eredményeket elküldenénk.
  • Szükség esetén további vizsgálatokat végzünk. Ha indokolt, a laboratórium további DNS-markereket is megvizsgál, hogy az eredmények biztosak legyenek. Ez akkor szükséges, ha nehezebb helyzettel találkozunk, például ha a feltételezett apák rokonok, vagy mutációval van dolgunk.
  • Laboratóriumunk naprakész. A labor a legújabb DNS-vizsgálati technológiákkal van felszerelve. A PCR készülékek, hőmérsékletváltók, robotok és genetikai analizátorok mind csökkentik az emberi hiba lehetőségét, ezzel segítve az eredmények pontosságát.

Egyetlen más laboratórium sem állíthatja magáról mindezeket egyidejűleg.

A valószínűség
Az apasági vizsgálatok eredményét kézbe véve egy apasági valószínűséget látunk. Ezt azt mondja meg, mennyire valószínű, hogy a gyanított apa valóban a gyermek biológiai apja.

  • 99,999%-os vagy magasabb apasági valószínűség azt jelenti, hogy a vizsgált feltételezett apa nem zárható ki, mint a gyermek biológiai apja. Az apasági tesztekben általában 99.999% feletti valószínűséget érünk el.
  • 0%-os apasági valószínűség azt jelenti, hogy a vizsgált feltételezett apa nem a biológiai apja a gyermeknek.

Megjegyzés: Ha a feltételezett apa nem kizárható, mint biológiai apa, az apasági valószínűség mindig 99,999% vagy afölött lesz (gyakran 99.999% fölött). Ez a százalék egy népesség-statisztikán alapuló számított érték, mely a rokonság valószínűségét megadó számítások alapja. 100%-os valószínűség sohasem garantálható. Ennek eléréséhez a világon az összes többi férfiút vizsgálni kellene, és ki kellene zárni.
A többi rokonsági DNS-vizsgálat hasonló valószínűségeket ad. A nagyszülő-vizsgálat például ennek valószínűségét mutatja. Az anyasági vizsgálat az anyaság valószínűségét mutatja. Ezeket az értékeket a fentiekhez hasonlatosan kell értékelni.
Tehát amikor a vizsgálati eredmény 99,999 % (vagy magasabb) vagy 0%, biztosak lehetünk benne, hogy a vizsgálat 100%-ban helyes, a valóságnak megfelelő.