A mintavétel

Gyakorlatilag az összes DNS-vizsgálatunk egyszerű és fájdalommentes szájüregi mintavétellel történik. A mintavevő a közismert fültisztítóhoz hasonlít. A mintavétel során az adott személy szájüregének két oldalán kettő-kettő, (összesen négy) mintavevővel kell a szájüreg belső nyálkahártyáját megdörzsölni. A dörzsölés összegyűjti a nyálkahártya laza, felületi sejtjeit, ezekben van a DNS-vizsgálathoz szükséges DNS.

Az így elkészített vizsgálat eredménye teljesen megbízható, a bíróságok saját döntésük szerint elfogadhatják az így készült vizsgálat eredményét. A résztvevő felek előzetesen megegyezhetnek abban, hogy az egymás jelenlétében, vagy jegyzőkönyvezett formában levett mintákból kivitelezett vizsgálat eredményét el fogják fogadni – ebben az esetben az eredmény az eljárás során felhasználható, viszont lényegesen kevesebbe kerül mint a bírósági eljárás és igazságügyi szakvélemény. Abban bizonyos lehet, hogy az általunk készített vizsgálattól a jóval drágább igazságügyi szakvélemény eredménye nem fog eltérni – amennyiben ugyanazon személyektől történik a mintavétel. Az általunk végzett vizsgálat eredménye az esetek többségében alkalmas a helyzet tisztázására, és esetleges tárgyaláson kívüli egyezségre. Megrendelés után egy mintavevő-készletet küldünk. A vizsgálat résztvevői maguk gyűjtik be a mintát a készletben lévő egyszerű használati utasítást követve.

A részletes mintavételi eljárást – lépésenként ábrázolva a teljes folyamatot – a mintavételi készlet tartalmazza (ide kattintva letölthető pdf formátumban: MintaMintavételi eljárás a DNS alapú genetikai vizsgálat elvégzéséhez V23). A DNS mintavétel gyakorlatilag kis odafigyeléssel bárki által házilag elvégezhető, nem igényel semmilyen speciális ismeretet, tevékenységet, anyagot; nem jár megterheléssel, sem fájdalommal; a mintavételnek nem marad nyoma; gyakorlatlan kivitelező esetében személyenként kb. 5 percet vesz igénybe, melyben már a kísérő adatlapok kitöltéséhez szükséges idő is benne van.

Egy apasági vizsgálat során legalább 2 személynél történik mintavétel: a gyermeknél és a feltételezett apánál (”Duó teszt”). Amennyiben az anyától is lehetséges a minta levétele („Trió teszt”), akkor az eredmény pontosabb.