shadow
DNS Központ > Egyéb > Röviden a nagyszülő – unoka DNS-alapú leszármazási vizsgálatról

Röviden a nagyszülő – unoka DNS-alapú leszármazási vizsgálatról

Nagyszülő-unoka DNS teszt
Nagyszülő-unoka DNS alapú leszárazási vizsgálat: segíthet a biológiai apaság kérdésének tisztázásában

A biológiai apaság tisztázása időnként bonyolult kérdés lehet, és sokkal nehezebb feladat annál, mint amilyennek hangzik. Előfordulhat, hogy a feltételezett apa valamilyen ok miatt egyszerűen nem áll rendelkezésre – az Ö DNS-mintája nem vizsgálható. Ilyenkor lehetséges alternatíva a nagyszülő-unoka DNS-teszt, ami tisztázhatja a gyermek és a nagyszülők közötti biológiai kapcsolatot a feltételezett apa szüleinek oldalán, ami lehetővé teszi a gyermek biológiai apjának azonosítását. Ennek a tesztnek a segítségével az anyaság is vizsgálható szükség esetén.

Miért szokták elvégezni a nagyszülő-unoka DNS-tesztet?

A leggyakrabban azt szeretnék tisztázni, hogy ők-e a gyermek tényleges biológiai nagyszülei, vagy sem. Általában felmerül valamilyen kétely, ami azután nem hagyja őket nyugodni, egyszerűen csak az igazságot szeretnék tudni – ugyanakkor a családi békét egy esetleges vizsgálat következményeivel nem kívánják veszélyeztetni. A nagyszülők sok éven át támogatják érzelmileg (és anyagilag) az unokákat – amennyiben valamilyen kétely merül fel, jobb azt mielőbb tisztázni. A lelki béke mellett természetesen nem ritkán családjogi- és öröklésjogi indokai is lehetnek az állapot tisztázásának.

A biológiai apaság kérdésének nagyszülő-unoka DNS vizsgálattal történő tisztázása általában a következő helyzetekben szokott felmerülni:

  • Egészségügyi problémák (örökletes betegségek, hajlam)
  • A feltételezett apa eltűnt, meghalt
  • Örökösödés és végrendelkezés kérdései
  • A gyermek apjának megkérdőjelezése
  • Felmerült kétely eloszlatása

Hogyan zajlik ez a vizsgálat

A nagyszülő-unoka DNS teszt bonyolultabb eljárás, mint a hagyományos DNS alapú apasági vizsgálat. Leginkább egy kirakós játékra emlékeztet: minél több résztvevő DNS vizsgálata végezhető el, annál több kocka válik elérhetővé a teljes kép megismeréséhez.

Kinek a DNS mintájára van szükség a vizsgálat elvégzéséhez?

  • A feltételezett apa egyik vagy mindkét szülője (nagyapa és ha lehet, akkor a nagyanya is)
  • A vizsgált gyermek (unoka)
  • A gyermek anyja, ha lehetséges

Az elérhető eredmény pontosabb, ha mindkét nagyszülő (nagyapa és nagyanya) DNS vizsgálata is elvégezhető.  Azonban a vizsgálat az egyik nagyszülő hiányában is elvégezhető , de fontos tudni, hogy az eredmények pontossága elmaradhat a két nagyszülős változattól. Ha a gyermek anyja is részt vehet a vizsgálatban, akkor az eredmény még pontosabb lesz.

A DNS minta levétele egyszerű, akár otthon is elvégezhető, nem jár fájdalommal, kellemetlenséggel. Szájnyárkahártya-hámsejt („nyálminta”) levétele szükséges a teszthez, a levételi eljárás az általunk kiküldött leírás alapján bárki által könnyedén elvégezhető.

FONTOS:

Amennyiben hatósági célból történik a nagyszülő-unoka leszármazási DNS vizsgálat, akkor jegyzőkönyvezett mintavételre van szükség. Ezt a Szakértői Irodában, vagy akár a vizsgált személy otthonában is el lehet végezni – tanúval kell igazolni, hogy a vizsgálandó DNS minta tényleg attól a személytől származik, akinek az adatai a papírokon szerepelnek. Ilyenkor fényképes igazolvánnyal kell a résztvevőknek magukat igazolni, fényképfelvételek készülnek, és jegyzőkönyvet kell aláírni. A jegyzőkönyvezett mintavételre előzetesen szükséges mintavételi időpontot foglalni telefonon.

Kiskorú gyermek esetében a törvényes képviselőnek hozzá kell járulnia, és jelen kell lennie a jegyzőkönyvezett mintavételnél.

Nagyszülő-unoka DNS teszt
A nagyszülő-unoka DNS alapú leszárazási vizsgálat diszkrét módszer a biológiai apaság ellenőrzésére

A nagyszülő-unoka DNS vizsgálat nagy mértékben segíthet a nagyszülők jogi helyzetének tisztázásában. Apai nagyszülőként bizonyosan nem tudható, hogy az unokák biológiai leszármazottak-e vagy sem. Az unokák szeretete mellett fontos lehet egy felmerülő kétely esetén a kérdés mielőbbi tisztázása – minél később derül fény az igazságra, általában annál több az okozott kár (lelki és anyagi egyaránt). Szerencsére most már lehetősége van arra, hogy nagyszülő DNS vizsgálattal (akár csak a saját megnyugtatására) egyértelműen tisztázza a felmerülő kérdéseket.

A vizsgálat ára, illetve a jegyzőkönyvezés díja az árlistánkban megtekinthető.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, diszkréten és gyorsan tájékoztatjuk a lehetőségekről és a vizsgálati költségekről. Hívja a 06 20 373 5580 telefonszámot munkaidőben, vagy írjon e-mailt.

elektronikus levél (kattintson ide)