DNS alapú ikervizsgálat

Az ikervizsgálat célja
A DDC Laboratórium ikervizsgálata egyértelműen el tudja dönteni, hogy egy ikerpár egypetéjű vagy kétpetéjű. Az ikrek és a szülők gyakran kíváncsiak erre. Ugyancsak fontos lehet ezt tudni a jövőre nézve: az egypetéjű ikrek egymás tökéletes szerv- és szövetdonorai egy esetleges baleset vagy betegség kapcsán.  Az egypetéjű ikrek ugyanazon megtermékenyített petesejtből fejlődnek ki: ez egyetlen petesejt és egyetlen hímivarsejt egyesüléséből keletkezik. Minthogy ugyanazon sejtből lesznek, genetikai állományuk tökéletesen azonos.
A kétpetéjű ikrek két külön zigótából, megtermékenyített petesejtből fejlődnek: két külön sejt, melyeket két külön hímivarsejt termékenyített meg körülbelül egy időben. Így az ő genetikai állományuk nem azonos, éppen annyira különböző, mint a nem ikerpár testvéreké.
A DDC Laboratórium teljes bizonyossággal meg tudja állapítani, milyen ikerpárról van szó.

Az ikervizsgálat vizsgálati alanyai (résztvevői)
Az ikervizsgálat két részvevője a két iker. A szülők mintájára ez esetben nincs szükség.
A laboratórium összehasonlítja az ikrek DNS-mintázatát, és megállapítja, hogy egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek. Az egypetéjű ikrek mintázata azonos, a kétpetéjűeké különbözik.

Az ikervizsgálat eredményei
Az ikervizsgálat eredményei megmondják, hogy az ikrek egypetéjűek vagy kétpetéjűek. Az ikrek DNS-mintázatának összehasonlítása egyértelműen megmutatja, hogy egyazon megtermékenyített petesejtből fejlődtek ki, vagy két külön sejtből.
Az ikervizsgálat átfutása 14 munkanap. Az eredményeket postán vagy e-mailen küldjük.