Az apasági vizsgálatok részletei

A DNS (dezoxi-ribonukleinsav) egy személy biológiai jellemzőit meghatározó tervrajz. A DNS az emberi szervezet minden, maggal rendelkező sejtjében megtalálható (a vörösvértestekben nem). Fogamzáskor a gyermek a DNS-e felét az anyától, felét az apától örökli. Ez az egyedi DNS-kombináció az analízis során a biológiai szülők DNS-mintázatával meg fog egyezni.

dna lociHa az apasági vizsgálat azt mutatja, hogy a gyermek DNS-e nem egyezik a feltételezett apa DNS-ével, 100%-os biztonsággal ki lehet zárni, hogy ő lenne a gyermek biológiai apja. Ha a gyermek DNS-e egyezést mutat a feltételezett apa DNS-ével, 99% vagy még magasabb biztonsággal állíthatjuk, hogy ő a biológiai apa.

A valószínűséget úgy kapjuk, hogy először is sejteket veszünk a vizsgált személyektől. A szájüregből dörzsölünk le nyálkahártya-sejteket a mintavevő eszközzel. A laboratóriumban ezeket a sejteket lemossuk a mintavevőről, majd a DNS-üket kinyerjük, és úgynevezett PCR-vizsgálatnak vetjük alá.  A PCR-analízis (Polymerase Chain Reaction – Polimeráz láncreakció, PCR) során a gyermek és a feltételezett apa egyes DNS-szakaszaiból, az ún. markerekből több milliárd másolat készül a laboratóriumban.  Emiatt nagyon kis mennyiségű kezdeti DNS is – a gigantikus megsokszorozódás miatt – elegendő a vizsgálathoz.

A markereket ezután már genetikai analizátorban lehet elemezni. Az analizátor a markerek nagyságát érzékeli. Az eredmény a vizsgált személy genetikai profilja, mintázata. A gyermek DNS-profilja egyedi – a markerek fele az anya markereivel egyezik, a másik fele az apáéval. Ha kiderül, hogy a feltételezett apa markerei nem egyeznek a gyermek markereivel, a feltételezett apát teljes biztonsággal ki lehet zárni, bizonyosan nem biológiai apja a gyermeknek. Ha a markerek megegyeznek, az apaság valószínűsége nő. Szükség esetén további markerek vizsgálatával lehet egyértelmű eredményre jutni.

A DNS-vizsgálat tudományos alapokon nyugszik, és nagyon megbízható. A DDC Laboratórium azért tudja elfogadható áron kínálni a vizsgálatokat, mert laboratóriuma automatizált, nagyon hatékony, és sok vizsgálatot végez a világ minden tájáról.