DNS alapú testvér-vizsgálat

A DNS alapú testvér-vizsgálat célja
A DDC Laboratórium által végzett testvér-vizsgálat megmondja két emberről, hogy féltestvérek vagy testvérek-e. Ezt a vizsgálatot akkor végezzük, ha a gyanított apa nem elérhető, így nem lehet apasági vizsgálatot végezni, és a gyanított testvérek tudni szeretnék, vagy egy érdekelt fél tudni szeretné róluk, valóban közös-e egy vagy mindkét szülőjük.
A DDC Laboratórium kétféle testvér-vizsgálatot végez:

  1. Féltestvér-vizsgálat. Ezt akkor végezzük, ha a gyanított testvérek úgy vélik, egy biológiai szülőjük közös lehet (például bizonyosan másik anya szülte őket, de kíváncsiak, a biológiai apjuk ugyanaz-e).
  2. Édestestvér-vizsgálat. Ezt akkor végezzük, ha a két testvér egyik szülője bizonyosan azonos, és tudni szeretnék, vajon a másik szülő is azonos-e (például bizonyosan ugyanaz az anya szülte őket, és kíváncsiak, hogy a biológiai apjuk is ugyanaz-e).

A testvér-vizsgálatok alanyai (résztvevői)
A testvér-vizsgálatok mindenképpen megkövetelik a két gyanított testvér részvételét. (A vizsgálat komplexitása miatt kettőnél több testvér egyidejű vizsgálata nem lehetséges.)
Ha az anya vagy anyák elérhetők, nagyon előnyös, ha részt vesznek a vizsgálatban. A testvér-vizsgálat meglehetősen bonyolult, és az anya részvétele nagyban megkönnyíti az elemzést.  Ha az anya DNS-mintázata ismert, akkor azt a labor mintegy “kivonja” a gyermek mintázatából, így az apai markerekre tud koncentrálni.
Ha az anya vagy anyák nem elérhetőek, a testvér-vizsgálatot nélkülük is le tudjuk futtatni. Az ilyen vizsgálat azonban sok laboratóriumi munkát és komplex elemzést igényel, ezért drágább és több idő kell hozzá. Hívja az ügyfélszolgálatot a részletek megbeszélése céljából.

A testvér-vizsgálat eredményei
A testvér-vizsgálat eredménye egy kombinált testvér-index, ami azt mondja meg, mennyire valószínű, hogy a két vizsgált személy valóban testvér. A vizsgálat komplexitása miatt az eredmény nem annyira egyértelmű, mint a szülő- gyermek- kapcsolatok, pl. az apaság esetében.

A testvér-vizsgálat átfutási ideje 21 nap. Az eredményeket postán vagy e-mailen küldjük.