Az apaság valószínűsítése vércsoport alapján

Az AB0 vércsoport-rendszer, illetve az Rh+ és Rh- öröklési szabályok esetében bizonyos helyzetekben kizárható az apaság, azonban a legtöbb esetben a vércsoport nem igazán segít. A továbbiakban bemutatott táblázatok („vércsoport-kalkulátor”) alkalmazható az apaság valószínűsítésére vagy kizárására, azonban nem alkalmas jogi következtetések levonására, és nem használható bizonyítékként a bíróság előtt. Egyedül a DNS-vizsgálat alkalmas a gyermek származásának biztonságos megállapítására. Megbízható apasági vizsgálatot keresők számára a magáncélú apasági DNS-vizsgálatot vagy a törvényszéki apasági DNS-vizsgálatot ajánljuk.

Az ABO vércsoport-kalkulátorral meg lehet határozni
  • a gyermek lehetséges ABO vércsoportját, ha az apa és az anya vércsoportja ismert (felső táblázat)
  • az apa lehetséges ABO vércsoportját, ha az anya és a gyermek vércsoportja ismert (alsó táblázat).

Az ABO vércsoportokat nem mindig egyszerű megérteni. Ennek oka, hogy az O típus jelenlétét elfedi az A vagy a B típus jelenléte. Ezt az alábbi táblázatban fejtettük ki, ami azokat a genotípusokat (DNS-típusokat) mutatja, amelyekből az ABO fenotípus (a vörösvértesteken megjelenő molekulafajták) összeáll:

Genotípus (DNS)  Vércsoport 
AO vagy AA A vércsoport
AB AB vércsoport
BO vagy BB B vércsoport
OO O vércsoport

Például két O vércsoportú szülő csak O vércsoportú gyermeknek adhat életet. Két, A vércsoportú szülő gyermeke lehet akár A, akár O vércsoportú. Két, B vércsoportú szülő gyermeke hasonlóképpen akár B, akár O vércsoporttal rendelkezhet. Egy A vércsoportú szülő egy B vércsoportú társsal A, B, AB vagy O vércsoportú gyermekeknek adhat életet. Ha az egyik szülő A, a másik AB típusú, gyermekük A, B, vagy AB vércsoportú lehet. Ha az egyik szülő A-s, a másik O-s, gyermekeik A vagy O vércsoportúak lehetnek.

Az Rh pozitív (Rh+) és negatív (Rh-) vércsoportok

Az Rh (+/-) faktor az ABO vércsoportoktól függetlenül öröklődik. Az O gént elfedő hatáshoz hasonlóan az Rh negatív (Rh-) gént is elfedi az Rh pozitív (Rh+) gén jelenléte. Emiatt egy Rh+ vércsoportú személy hordozhat Rh- gént (ld. a táblázatot). Továbbá két Rh + vércsoportú szülőnek lehet Rh- vércsoportú gyermeke.

Genotípus (DNS) Vércsoport 
(+, -) vagy (+, +) Rh +
(-, -) Rh –

A cégünk a fenti vércsoport-kalkulátort ingyenes szolgáltatásként adja közre. 100%-ban megbízható eredményekhez:

  • Rendeljen ingyenes mintavevőt magáncélú apasági vizsgálathoz, vagy
  • Rendeljen törvényszéki apasági DNS-vizsgálatot